На 1 март празнуваме Баба Марта. Това е денят, в който

...
На 1 март празнуваме Баба Марта. Това е денят, в който
Коментари Харесай

Етнолог разкри любопитни факти за Баба Марта

На 1 март честваме Баба Марта. Това е денят, в който всички българи се закичват с мартеница - знак на здраве, дълъг живот, плодовитост и обилие.

" Мартеницата символизира здраве, дългоденствие и мощ. Назад във времето може да открием още дълбоки символики. Вътре в усукания конец се крие мъжкото и женското начало. Мартеницата в началото е била единствено с червен конец, след това се появява и белият конец. Това е един от обичаите, които пазим до ден сегашен. Мартеницата не е обвързвана с църковния календар, което значи, че е необикновен празник, който се разграничава от другите, които тачим ", разяснява етнологът доктор Илия Вълев.

Той изясни, че Пижо и Пенда са човекоподобни фигури, които се появяват в наши приказки. Някои споделят, че са авторски изобретения на Елин Пелин. Днес сме очевидци на всевъзможни тълкования. На въпрос от кое място идва името Баба Марта, етнологът отговори, че март месец е необикновен и е единственият персонализиран в женски вид. Събуждайки се природата, Баба Марта носи заряд.

" В предишното българите слагат алено килимче, което символизира сватбените атрибути, което значи че Баба Марта желае да стане млада младоженка и да роди, с цел да стартира новият живот. Настъпва пролетта и всичко се разсънва ", изясни доктор Вълев пред bgonair.

Крайният период, до който носим мартеници в България, е 25 март, на Благовещение или до момента в който забележим първата прелетна птица. В Румъния се носи единствено до 12 март. Мартеници се връзват още в Молдова, Албания, и Северна Гърция. Почти на всички места на Балканите този бит участва. В Родопите мартеницата не е единствено от бял и червен конец, постоянно се вплитат розов и наследник цвят.

" След като свалим мартеницата, можем да я вържем на цъфнало дръвче или под камък - по този начин злото заспива. В аления цвят се крие живителната мощ в нас - кръвта. В бялото се крие мъжкото и женското начало ", уточни доктор Вълев

Той прикани, пазейки тази традиция, да си взимаме мартеници единствено от естествени материали като вълна и памук, тъй като са разградими в природата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР